2006-10-23

Budapest

Tisdagen den 17 oktober klockan 08:20 lämnade vi marken. Mot Budapest. Vi flög reguljärt med bolaget Malev och fick betala 1500 kronor per person. Bra pris och bra flyg, inte alls som charterflyg brukar kunna vara.

Tidigare hade vi via Hostels.com bokat ett privat rum med delat kök, bad och toalett. Vi tyckte att det skulle funka eftersom priset per natt och person endast var 200 kronor. Vårt hostel (Boomerang Hostel) låg väldigt centralt med gångavstånd till i stort sett allt. Ägaren var amerikan så det kändes som man kunde lita på hans tips och råd som en icke inföding.När vi dök upp på vårt hostel, efter att ha blivit hämtade med bil på flygplatsen, var alla rum bokade. Alla utom ett, nämligen lägenheten. En hel lägenhet helt för oss själva utan extra kostnad. Piggt, glatt och härligt! Vi fick till och med en flaska vin av valfri sort. Tack!

Budapest var en väldigt fin stad med en otroligt vacker arkitektur. Man kände sig genast hemma och trivdes med att bara knalla omkring och njuta. Människor kändes ärliga och trevliga och inte alls påflugna eller jobbiga. Skönt.

Allt var billigare än Sverige, allra helst mat och dryck. När det gäller shopping så var även priserna där under det svenska, dock inte samma skillnad som på mat och dryck men det kändes och märktes.Vi promenerade hela tiden för allt kändes väldigt nära även fast våra ben och fötter blev väldigt trötta i mellan åt. Allt som vi ville och kände var intressant hann vi med.

Bland annat såg vi:
• Parlamentet: med tältboende demonstranter.
• Szt István Bazilika: en vacker kyrka som vi hade som riktmärke.
• Shopping gallerian: Fyra våningar med massor med butiker (www.westend.hu).
• City Park: en väldigt stor och vacker park med slott, badhus och närliggande museum.
• Buda-sida: Som ligger på andra sidan Donau.
• Slottet: man kunde säkert gå in men vi nöjde oss med att betrakta utsidan.
• Matthias Church: Fin gammal kyrka som vi även gick in och tittade i.
• Gamla stan: I närheten av kyrkan där vi även gick in i en uråldrig gammal labyrint.
• Etnografisk muséet: Låg precis vid Parlamentet. Där såg vi ”World Press Photo 2006”.
• Terror House: Ett utställning om Sojets ockupation av Ungern, mycket intressant.Det fanns en massa mysiga barer, kaféer och restauranger. Taxi var billigt om man hade koll på att taxametern var på och använde sig av en riktig taxi. Gott om bankomater och att handla med VISA var inga problem. Det enda problemet var att hitta ett postkontor för att handla frimärken.

Fy fan vad vi hade det bra. Jag och E. Vår bästa resa...hittills.