2009-02-22

Baka kaka


Jag har tidigare nämnt min stora passion för bullar och kakor och min dröm är att bli en kung på baka. Kung på baka kaka. Med några få tappra försök, utöver hemkunskapslektionerna i högstadiet, så har det varit ganska tamt på just bakfronten men i kväll var det dags. Med en rädsla att misslyckas valde jag ett ganska enkelt recept, syltkakor. De blev gudomligt goda och kan innebära en start för en ny karriär.

Syltkakor
Ingredienser ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör eller margarin
Fyllning:
ca 1 dl hallonsylt eller liknande

Så här gör du
Hacka samman ingredienserna. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång och ca 4 cm/diameter. Lägg rullen kallt en stund. Skär den i skivor. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Gör en fördjupning med fingret mitt i varje kaka. Det brukar gå bra när kakdegen mjuknat något. Fyll groparna med sylt. Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme ca 15 minuter.

5 kommentarer:

egon sa...

De blev faktiskt helt fantastiskt goda. Och stora. Man blev mätt på en. Ekonomiskt tänker jag, men du lär äta upp dem till frukost imorrn. Precis som man får om man bakat dem själv Puss!

TORGNYSDOTTER sa...

Det där är Olles absoluta favorit. Fast han kallar dem "sylthjärna" och vi köper dem.

Man kanske skulle...

Kentson sa...

Egon: Ja baksidan (haha...eller ja) är ju att jag kommer sitta där full med kakor och fet men va fan...det kanske man kan ta :).

Torgnysdotter: Sylthjärna, jaja bra namn. Jag ska försöka komma ihåg det där och glida övcer med en liten låda kakor...undra till vilken spritdryck de kan passa. Det får du ta och kolla upp. Tror dte kan bli en ny grej, sprit och kakor. I stället för vin och choklad eller...hm chilinötter och öl.

TORGNYSDOTTER sa...

Åh söta du!
Fixa hjärnorna så sköter vi spriten.

Kentson sa...

Ja men tänk dig nu, en fin cognac borde ju fungera alldeles förträffligt med låt säga en liten kanelruta. Att ta en fika kommer inom kort ha en helt annan innebörd.
Det jag testat hittills är White Russians och rostat bröd alt. kanelbullar och en gammal favorit är ju folköl och kanelbullar med lite socker.