2009-04-28

Mystiskt ljusfenomen

I påskas då allt blev påsk flydde jag och E till Roslagens pärla för en nypa havsluft. Där installerade vi oss i friggeboden på pappas tomt. Runtom tomten finns ängar, skog och stigar. Ett stenkast från paps bor även min farbror.

Många i min släkt har varit med om mystiska och oförklarliga händelser så som spökerier och annat. Det är inget som jag hör talas om så mycket längre men mitt intresse i ämnet har dock alltid funnits där. Mina kära släktingar är ganska logiska av sig och det ska mycket till (alternativt sprit) innan de överhuvudtaget pratar om något oförklarligt som hänt dem.

Under påskhelgen fick jag höra att min farbror hade sett ett starkt mystiskt sken i skogen. Han hade vaknat exakt klockan 04 för att gå på toa. Från toalettfönstret kunde han se ett starkt lysande sken genom skogen, som tycktes komma från söder. Ljuset var väldigt starkt och alldeles stilla innan det plötsligt bara försvann.

I brist på äventyr i påsklugnet blev det hela intressant och jag passade nyfiket på att fråga ut min farbror om lite detaljer. Kommande natt återupprepandes alltsammans då min farbror återigen vaknat exakt klockan 04 för ett litet toalettbesök. Ett stilla stark sken från söder som sedan försvann/slocknade.

Nu blev det hela riktigt udda. Min första tanke var att det kanske fanns någon utomhuslampa som tändes då ett djur var i närheten om så vore skulle det ju givetvis vara en skrämmande tillfällighet att min farbror vaknar då de hände. Två nätter i rad. På exakt samma tidpunkt.

Nä det blev dags för en liten undersökning. Jag laddade med filmkamera, kikare, varma kläder och filtar. Men, det var ju trots allt påsk och ett par eller sju stärkande drycker hos lillebror var ju oundvikligt. Smått berusad däckade vi några timmar senare men vid 03.30 ringde väckarklockan. Dags att arbeta. Efter att ha lämnat en grymtande E satt jag mig en bit ifrån friggeboden på min väl utplacerade stol med bra vy i vinkel mot farbror hus och utsikt mot söder.

Jag var fortfarande något berusad, extremt trött, rejält bakis och var emellanåt illamående. Klockan blev 04 och skogen var extremt tyst. Inte ett enda ljus från skogen. Klockan gick och händerna blev kalla. Bara tio minuter till. Strax efter klockan 04 tändes lampan i farbror hus. Nu skulle det väl ändå hända. Men, icke. Inte en ljud. Inte ett ljus. Så, nedfrusen och illamående stegade jag stel tillbaka till friggeboden och sökte värme hos en sovande E.

Morgonen därefter mötte jag min farbror ute på gården och han meddelande att ljusfenomenet återigen hade visat sig under natten. Men, nu visste han svaret på gåtan. Något skamset berättade han att det givetvis var månen. En väldigt lågt stående måne med en perfekt riktning mot hans hus och genom skogens alla träd. På så sätt hade den gjort sig helt osynlig för mig där jag satt. Så spännande var det.

Det finns för lite att göra på landet. Jag trivs i stan.

2 kommentarer:

yttermyr sa...

klockan 4 kan man se lite vad som helst tror jag. Jag lider sedan en tid av pensionärs-, stresshuvud- myckenusyndrom. Prick-jävla-fucking-klockan04, ska hjärnan sätta igång med att lösa världsproblem. Typ. Det vore kul om det för en gångs skull sken lite ljus över knas som att vakna i svinottan. Så det liksom i alla fall hände något på riktigt.

Kentson sa...

Haha, ja men du...en vecka i skogen kanske skulle kunna ge något då? Min farbror njuder säkerligen på ett rum i några dagar. Kikare kan du få låna av pappa och vin har bror :).
Min farbror är snart 80 bast men löser säkert lite världsproblem om han ändå är uppe och hoppar liksom.