2009-03-25

Ljud vi minns

Vid ett par tillfällen har jag skrivit om min ljudkänslighet. Att få gåshud är ju faktiskt inte alltid något positivt. Då dörrarna stängs på bussen bildas det ett väldigt otäckt sugande ljud. Ett ljud jag hatar. Besläktade ljud är även dammsugarljud samt salivsugen hos tandläkaren. Fy fan, man kan hamna på psyktet för mindre.

Hur som haver och tack och lov kan jag även få en behaglig gåshud av ljud och/eller musik. Gissningsvis är det nog därför jag fastnat för electron och kanske allra helst den svårare varianten av ambient, som i andras öron säkert bara är konstiga ljud. I denna undergroundvärld av musik finns en uppsjö med sköna gåshudsljud.

I och med denna ljudkänslighet så inbillar jag mig att mitt ljudminne relativt alert. Det räcker exempelvis med en hundradelssekund av ljudet från en rullade skateboard på nysopad ansvalt för att göra en korrekt bedömning. Sedan ger det mig även glada tonårsminnen och vårkänslor.

Idag, på väg till kontoret, möttes jag av ett utrotningshotat ljud som var vanligt i min barndom. Det är ett sorts visslande och smått tjutande ljud likt ett sovande barn med en snorbuse i näsan. Ljudet kom från en gammal Volvo (gissningsvis modell 142) och vad som gör det där speciella ljudet som väcker bardomsminnet till liv vet jag inte men gissar på kylaren eller fläkten. Ett ljud som Volvo måste haft patent på.

7 kommentarer:

It´s all about me sa...

haha, du skulle åka till Puerto Rico (karibien, där jag bott). Där är de coolaste gangsta-bilarna...ta ta ta..gamla VOLVOS!!!

Ps. man kan inte ta patent på ljud, bara på tekniska uppfinningar :D Fast de i sin tur kan ju skapa ett visst ljud, iofs.

Kentson sa...

Ja men det vore ju jäkligt kul att se. Hur var det med det där egentligen? Visst var det så...kanske typ förr...att det inte fick importera nya bilaroch var på så sätt tvungna att hålla de gamla fina bilarna vid liv och i gott skick. Eller är det en gammal lögn?

Oavsett vad är min dröm bil en Volvo Duett med takräcke och gardiner i bak.

Jag tror faktiskt man kan göra det. Ta patent på ljud alltså, inte helt hundra men tror att ex. Harley Davidsson tagit internationellt patent på deras motorljud men det kan ju ändå ha med själva uppfinningen att göra.

TORGNYSDOTTER sa...

Usch, jag hatar också dammsugarljud. Intensivt. Jag tror alltid att den som dammsuger är arg och blir därmed vansinnigt stressad och mån om att vara till lags.

Kentson sa...

Exakt, lite hårdhänt med ryckiga rörelser och sen det där hemska ljudet. Klart man blir stressad då. Jobbigt. Jag ska fortfarande ta patent på golvlister som fälls upp för att sedan med ett sjujäkla sug drar in allt damm som snygg lägger sig i en påse och hamnar i soprummet...eller nåt. Givevis med galler så att man inte blir av med mattor och annat :)

It´s all about me sa...

Känner inte till hur det var, men bilarna är faen inte i fint skick därborta, det enda som spelar roll är STEREON, haha! Och bakåtfällda säten. Yeah.

Patent är jag tveksam till, men varumärke kanske? Jag har läst immaterialrätt, men jag minns inte detaljer, och dessutom var det bara baskursen på juristlinjen.

It´s all about me sa...

Kolla detta:

"Ett varumärke är ett eller flera ord, en figur eller en kombination av ord och figur. Det kan även vara en förpackningsform, en slogan, ett ljud eller en lukt. Allt som kan individualisera något kan utgöra ett varumärke."

:)

Kentson sa...

Eftersom jag jobbar med varumärken så har jag i alla fall lite koll men var inte helt hundra på det där med ljud bara något jag tidigare läst...men då vet vi :) bra!