2009-03-07

Farmor Signes Mörakakor

Efter en uppfriskande promenad och ett stödsamtal med mor var det dags att testa ett nytt kakrecept. Farmors Mörakakor. En av mina barndomsfavoriter. Trots att farmor aldrig använde sig av ett recept har dessa ändå förevigats, dock med mått som ”kaffekopp” vilket inte var helt lätt att översätta. Efter snack med modern kom vi överens om att det var bättre att köra på tekopp i stället, a la Höganäs, för att kunna fylla en hel långpanna. I receptet nedan har jag dock försökt uppskattat det hela med decilitermått.


Mörakakor
2 tekopp vetemjöl (7-8 dl)
1 tekopp potatismjöl (3,5-4 dl)
1/2 tekopp strösocker (1,75-2 dl)
1 tekopp mjukt kallt smör (3,5-4 dl)
Ugn: 200 grader
Tid: 10-12 minuter

Sätt på ugnen. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och socker i en stor bunke. När smöret/margarinet är mjuk nog blanda samman alltsammans i bunken ordentligt. Smörj sedan långpannan och fördela degen så hela ytan täcks. Strö på socken och kanel och sätt in den i ugnen. Degen sväller något i ugnen och blir cirka 5-10 mm tjocka. Innan ugn cirka 3-5 mm. När kakorna är klara skär genast kakorna i lagom stora rutor. Låt dem svalna av och stelna. Ät och njut.

2 kommentarer:

egon sa...

Jag gillar att du blivit bulltant. Jättemycket.

Kentson sa...

Gud så bra, jag med faktiskt men måste börja träna lite i kombination. Kommer gå åt H annars :). Man vill ju helst inte bada med t-shirt i sommar.